dimecres, 22 de febrer del 2017

Tardes literàries

Cinc cèntims de la tertúlia del passat divendres...

Germà de gel, d’Alicia Kopf

Tertúlia de divendres 17 de febrer de 2017 

La tertúlia de febrer de les nostres Tardes literàries l’hem dedicat a comentar l’obra triada per a la VI Trobada de Clubs de lectura de l’Alt Penedès i El Garraf: Germà de gel, d’Alicia Kopf. Per aquest motiu comptàvem amb la presència de la bibliotecària itinerant Imma Martínez, encarregada de coordinar aquestes trobades i que ens ha fet cinc cèntims de l’organització de l’acte de final de curs, que tindrà lloc el divendres 2 de juny a Sant Pere de Riudebitlles.

Una primera ronda d’opinions ens ha permès copsar que les conclusions sobre l’obra es mostraven força dividides en dos grans grups: els qui han gaudit amb la lectura, s’hi han endinsat amb plaer i la valoren molt positivament; i per contra aquelles persones que no han aconseguit entrar en la narració i que, fins i tot en alguns casos, han acabat de llegir el llibre per poder-lo comentar en el club. Curiosament, opinions no sols oposades sinó també molt extremes.

La catalogació de l’obra en un gènere en concret ha estat un primer tema de debat, però cal dir que tampoc no s’ha convertit en un fil important dins la tertúlia. Si Germà de gel és novel·la o assaig, si és novel·la d’autoficció, diari personal, projecte intimista, escriptura terapèutica... tot plegat ha passat amb rapidesa perquè el que importava era allò que n’havia quedat després de la lectura.

El sector de clubaires que defensaven l’obra en valorava la profunditat d’alguns plantejaments i l’encert de frases que duien anotades perquè els havien impactat; el joc que proposa l’autora en emprar el gel com a metàfora dels fragments de vida que ens mostra sobre la protagonista; el paral·lelisme entre les expedicions polars i l’experiència del viure; el camí vers la descoberta del propi jo i aquesta plasmació del viatge interior, talment un viatge iniciàtic.

I el grup de clubaires que rebatien aquestes opinions consideraven que l’obra és planera; que la metàfora del gel s’imposa fins a convertir el llibre en una narració freda; que les dues línies narratives –les expedicions polars i la vida de la narradora- es presenten massa separades i amb registres contraposats, amb cert excés de documentació que esdevé supèrflua per al lector; i que tot plegat no els despertava interès.

Amb tot, la lectura de Germà de gel ha suscitat una tertúlia dinàmica i amena al voltant de temes ben actuals que apareixen en la narració, i també al voltant d’altres matèries potser de tipus més vivencial. Dins el primer grup, el de temàtica actual, hi trobem per exemple el retrat d’una generació de joves que subsisteix entre els estudis –amb les seves beques i estades a l’estranger- i el treball temporal i, d’habitud, precari. O bé també el problema de la dependència, plasmat en aquest llibre en la figura que dóna títol a l’obra: el germà autista de la protagonista; el germà de gel. I en el grup de temàtica vivencial, i encara lligat amb aquest darrer aspecte de la dependència, caldria destacar el debat que ha generat el concepte d’heroisme perquè... ¿qui és realment l’heroi: aquell que marxa per conquerir espais llunyans –exemplificat en les expedicions polars- o aquell que es queda per mantenir el petit territori –exemplificat en la llar i, en aquest cas concret, la cura del germà autista?

Germà de gel és un llibre que paga la pena llegir i, gairebé m’atreviria a dir que sobretot, paga la pena ser comentat.

·       L’autora

Alicia Kopf és el pseudònim que des de 2006 utilitza Imma Ávalos Marquès (Girona, 1982). Escriptora i artista multidisciplinària, és llicenciada en Belles Arts, graduada en Teoria literària i en Literatura Comparada (tots dos títols per la Universitat de Barcelona), diplomada en estudis avançats, i treballa amb vídeo, escriptura i dibuix. També treballa a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) com a professora del Grau de Comunicació, i ha col·laborat en diversos projectes amb el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).

L’origen d’aquest àlies, Alicia Kopf, ens l’explica la mateixa autora: “Es una identitat artística que té una mitologia personal i té a veure amb la meva estança a Alemanya, quan acabava la carrera de Belles Arts. Vaig descobrir, com en tot viatge iniciàtic, una passió germanòfila en el llenguatge. Vaig fer un projecte sobre una dona que buscava el seu propi cap i mai no vèiem frontalment aquesta dona, sinó escorços d’ella buscant per algun racó, fins que s’alçava i ens adonàvem que no tenia cap, i que el que buscava realment era la seva identitat. En aquest sentit el nom d’Alicia Kopf ve d’aquí: algú que busca, però no busca el conill blanc sinó la seva pròpia identitat” (extret del programa “Terrícoles”).

L’artista s’interessa pel concepte d’exploració, i en base a aquest interès enllaça dos camps: l’èpica de les històriques conquestes polars per una banda, i els elements personals i autoreferencials per l’altra. Per exemplificar aquesta connexió tenim, emmarcat dins del seu projecte Articantàrtic (una exploració de l’exploració), un mapa elaborat pel pintor, il·lustrador i litògraf britànic Henry Courtney Selous durant el viatge al Pol Nord (1829-1833) de l’almirall, naturalista i explorador escocès John Ross. D’aquest mapa l’artista Alicia Kopf canvia els espais geogràfics reals pels del seu propi imaginari (l’obra va estar exposada a la Fundació Antoni Tàpies el 2013 i al Bòlit Centre d’Art Contemporani el 2014).

·       L’obra
Germà de gel és una obra de difícil catalogació si ens volem atenir a una classificació literària típica i tòpica. Des que va guanyar el Premi Documenta el 2015, i posteriorment el Premi Llibreter (2016), el llibre ha estat objecte de nombroses ressenyes, crítiques i comentaris. I aquest aspecte de la catalogació és un dels elements comuns que apareix gairebé arreu.

Hi ha qui considera que es tracta d’una narració que es mou entre l’assaig i el diari personal. O entre l’assaig i un mostrari d’imatges diverses de caire personal. En aquest sentit, hi ha qui qualifica l’obra com a novel·la d’autoficció i, pel contrari, qui considera que amb les alteracions de diversos fets personals l’autora pretén defugir, precisament, aquesta catalogació d'autoficció (neologisme creat per Serge Doubrovsky el 1977).

Però quin és el missatge que ens exposa Germà de gel? Hem de partir de la metàfora (o potser senzillament comparació) amb què Alicia Kopf identifica els dos grans termes que ens acompanyaran al llarg de la lectura: el gel i el buit. En l’obra, la protagonista és una dona obsessionada pels paisatges gelats i per les aventures i experiències heroiques dels homes que formaven part de les grans expedicions polars dels segles XIX i XX. Penetrant en la descripció profusament documentada d’aquestes gestes, ens endinsarem també en la intimitat i subjectivitat de la protagonista, que ens parlarà de la seva infantesa, adolescència, els anys universitaris i, sobretot, la família i les relacions marcades per aquesta fredor de gel. I en aquest terreny familiar trobem un personatge cabdal, que és qui donarà títol a l’obra: el germà autista de la protagonista. El germà de gel.

És el clàssic plantejament d’un viatge interior, però és una obra diferent, trencadora, que ha tingut la força suficient per sacsejar el panorama literari català i, com he esmentat a l’inici, de difícil catalogació.

Sílvia Romero

(febrer 2017)